Makmal ESL Nagoya Institut Bahasa Jepun

Jangka panjang:penduduk asing

Borang permohonan dan dokumen-dokumen yang diperlukan

Untuk memohon sekolah dan mendapatkan visa pelajar, anda perlu tunjukkan kepada kami follwings;

  1. Pembelajaran keupayaan dan objektif untuk belajar di luar negara.
  2. Keupayaan kewangan untuk membayar tuisyen dan membuat anda hidup di Jepun.

Anda perlu menunjukkan kepada kita dan Biro Imigresen di atas dua perkara bagi membuktikan anda layak untuk belajar di Jepun.

Keupayaan Lerning dan objektif untuk belajar di Jepun

Dokumen-dokumen berikut yang perlu ditulis oleh kamu dan disertakan terjemahan Jepun.

1 Borang permohonan Borang permohonan perlu diisi secara oleh Pemohon
2 Objektif untuk belajar di Jepun dan himpunan/pendaratan sejarah laporan Dilampirkan di dalam borang permohonan
3 salinan pasport anda(Jika anda mempunyai) Laman ID dan himpunan/pendaratan sejarah laman
4 ID photos[40㎜ × 30㎜]x7 Semua gambar-gambar ID hendaklah sama
5 Sijil pengijazahan Dalam kes yang pemohon lulusan universiti, Kolej, atau sekolah tinggi
  • Sijil tamat pengajian asal yang diperlukan; Tidak satu salinan
Dalam kes bahawa pemohon adalah seorang pelajar Universiti atau Kolej.
  • Sijil Pendaftaran pelajar dan graduan Sijil sekolah menengah
Dalam kes bahawa pemohon adalah seorang pelajar sekolah tinggi.
  • Surat tamat pengajian semasa memohon + Sijil tamat pengajian selepas tamat pengajian.
6 Transkrip Akademik shool akhir Asal yang diperlukan; Tidak satu salinan
7 Sejarah pembelajaran Bahasa Jepun Ujian kemahiran dalam Bahasa Jepun, JLPT, N5 atau highter. Rekod kursus Bahasa Jepun sekolah
8 Lain-lain dokumen Dalam kes yang anda telah mendaftar dalam sekolah rendah sebelum 6years lama
  • Dokumen rasmi yang menunjukkan tarikh masuk dan tarikh tamat pengajian.
Dalam kes yang keluarga atau saudara-mara anda kini di Jepun.
  • Kediaman Sijil semua ahli keluarga dan saudara-mara anda(Jika mereka adalah orang asing, nombor kad Residence adalah diperlukan)
  • ahli keluarga termasuk bapa, Ibu, saudara, kakak, suami/isteri, dan kanak-kanak.

Dokumen-dokumen kewangan tajaan

Anda perlukan penaja yang meliputi kos pengajian di luar negara.

Penaja boleh;

A. diri sendiri

B. ahli keluarga atau saudara-mara yang tinggal di luar Jepun.

Ahli keluarga C., saudara-mara, atau gabungan yang akan dicajkan pengajian anda di luar negara, hidup di Jepun.

Dokumen-dokumen berikut yang perlu ditulis oleh penaja dan disertakan terjemahan Jepun.

A. dalam kes yang anda bayar pengajian anda di luar negara kos sendiri.

1 Dokumen kewangan tajaan Dilampirkan di dalam borang permohonan
2 Perakuan Deposit baki Nama acccount yang harus pemohon.
3 Surat penjelasan Surat yang menerangkan bagaimana pemohon telah mendapat kos pengajian di luar negara.
4 Salinan bankbook atas permintaan daripada Biro Imigresen
5 Perakuan pekerjaan atas permintaan daripada Biro Imigresen
6 Sijil pendapatan atas permintaan daripada Biro Imigresen

B. dalam kes yang penaja ahli keluarga atau saudara-mara yang tinggal di luar Jepun.

1 Dokumen kewangan tajaan Dilampirkan di dalam borang permohonan
2 Dokumen rasmi yang menunjukkan hubungan antara pemohon dan penaja Sijil transkrip hubungan dan kediaman yang inginkan(Korea), satu salinan Daftar keluarga(Taiwan), Sijil rasmi hubungan kekeluargaan(China), Sijil Kelahiran(negara-negara lain)
3 Perakuan Deposit baki Nama akaun harus menjadi penaja.
4 Sijil pendapatan lepas 3years
5 Perakuan pembayaran cukai lepas 3years

C. dalam kes bahawa penaja adalah ahli keluarga anda, saudara-mara, atau gabungan yang tinggal di Jepun

1 Dokumen kewangan tajaan Dilampirkan di dalam borang permohonan

Sila isikan pendapatan tahunan; pendapatan tahunan hendaklah diperolehi daripada “pendapatan kasar” di dalam sijil cukai yang dikeluarkan oleh kerajaan bandar.

2 Sijil cukai Bandar kerajaan mengeluarkan Sijil; terbaru dan pendapatan kasar yang menunjukkan daripada penaja
3 Sijil Enployment Sekiranya penaja adalah sebuah syarikat rasmi.
Sijil Pendaftaran Syarikat
Dalam kes bahawa penganjur tidak boleh mendapatkan dokumen rasmi kerana perniagaan mereka tidak didaftarkan di Pejabat Pendaftaran.
Satu salinan laporan cukai pendapatan dengan menerima setem
4 Sijil Residence Sijil hendaklah menunjukkan semua ahli keluarga dan hubungan

  • Jika penaja atau ahli keluarga beliau mempunyai kerakyatan asing, Semua nombor kad regidence perlu diperlukan.
5 Perakuan deposit baki Nama akaun harus menjadi penaja.
6 Dokumen hubungan Dalam kes bahawa penaja adalah bapa sendiri, Ibu, Datuk, nenek, borther atau kakak.
Sijil sijil Residence dan hubungan(Korea), satu salinan Daftar keluarga(Taiwan), Sijil rasmi hubungan kekeluargaan(China), Sijil Kelahiran(negara-negara lain)
Dalam kes bahawa penaja adalah gabungan perniagaan pemohon atau pemohon ’ ibu bapa s.
  1. Panduan Syarikat atau Sijil Pendaftaran Syarikat pemohon atau pemohon ’ ibu bapa s
  2. salinan surat kredit(L/C)
  3. satu salinan Rang undang-undang bagi memuatkan(B/L)
  4. Dokumen hubungan antara pemohon dan pemohon ’ ibu bapa s.
  5. Surat penjelasan hubungan dan lain-lain

Lain-lain dokumen

Jika pemohon ’ s kewarganegaraan adalah Cina, Myanmar, Bangladesh, Mongolia, Sri Lanka, Vietnam, atau Nepal, lain-lain dokumen tambahan diperlukan atas permintaan Biro Imigresen.